ZAMÓW TELEFONICZNIE: +48 536 231 764
Poniedziałek - Piątek w godzinach 10:00 do 14:00
Boczniak ostrygowaty - Oyster mushroom - 100 g
MyqoDo najważniejszych związków w Boczniaku należą polisacharydy, czyli cukry złożone
Myqo Boczniak ostrygowaty - Oyster mushroom - 100 g
Do najważniejszych związków w Boczniaku należą polisacharydy, czyli cukry złożone.
Zastosowanie Boczniaka w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Boczniak w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej znany jest już od dawna (co najmniej od czasów dynastii Sung, kiedy był określany jako „boski kwiat”). Jego sztuczna hodowla sięga roku 199 n.e., natomiast na kontynencie europejskim grzyb został opisany po raz pierwszy w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego przyrodnika, który nazwał go Agaricus ostreatus.
Grzyb ten pomaga uzupełnić Qi Śledziony i odprowadzić Wilgoć z ciała, dlatego zalecany jest jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Stosowany jest również jako wsparcie dla Wei Qi, czyli Obronnego Qi.
Charakterystyka Boczniaka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- Pomaga uzupełnić Qi Śledziony
- Wspiera Qi Jelit
- Pomaga pozbyć się wewnętrznego Zimnego Wiatru
- Pomaga odprowadzać Wilgoć z ciała
Wyrazy pisane wielką literą, to terminy wywodzące się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM). Mają one odmienne znaczenie niż podobne terminy używane w medycynie zachodniej. Na przykład, termin "Żołądek" w kontekście TCM oznacza cały proces związany z trawieniem i przemianą materii, a nie jedynie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Natomiast pojęcia takie jak "Qi" lub "Esencja" nie istnieją w medycynie zachodniej i nie mają tam swoich odpowiedników.
Składniki
Do najważniejszych związków w Boczniaku należą polisacharydy, czyli cukry złożone.
Grzyb ten zawiera dużą ilość aminokwasów takich jak kwas glutaminowy i asparaginowy, leucyna, tryptofan czy cysteina. Boczniak bogaty jest również w kwasy tłuszczowe. Szczególnie liczne są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy czy arachidonowy). Do jednych z ważniejszych związków należą również terpenoidy, związki fenolowe, sterole oraz witaminy i minerały (potas, sód, selen, żelazo, witaminy z grupy B, D i E).
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- Profilaktycznie - 1 gram (dwie czubate łyżeczki) najlepiej rano lub wieczorem, między posiłkami, popijać duża ilością wody