Lion's Mane Soplówka Jeżowata 10:1 Mushroom Powder 100g
Lion's Mane Soplówka Jeżowata 10:1 Mushroom Powder 100g

Lion's Mane Soplówka Jeżowata 10:1 Mushroom Powder 100g

Solve Labs

Soplówka Jeżowata jest grzybem jadalnym, używanym od wieków w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie. 

Obecnie brak na stanie
155,00 zł
Brutto

 

Lion’s Mane – Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)

Soplówka Jeżowata jest grzybem jadalnym, używanym od wieków w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie.

Zaliczana jest do grupy „superfoods” oraz naturalnych substancji nootropowych.

Grzybowa kawa

Dodatek grzybów medycznych do filiżanki codziennej kawy to świetny sposób na wzbogacenie tego pysznego napoju o dodatkowe minerały, antyoksydanty oraz potężne substancje aktywne. Grzyby doskonale komponują się z kawą i nie zmieniają jej smaku.

Soplówka Jeżowata - bogate źródło składników odżywczych

Naukowcy z uniwersytetu w Weihenstephan w trakcie przeprowadzanych badań wykryli w nim aż 34 substancje aktywne, m.in.:

  • aminokwasy (150% więcej niż w innych grzybach)
  • witamina D3
  • składniki mineralne (cynk, potas, żelazo, selen, fosfor, german, sód)
  • polisacharydy
  • polipeptydy
  • esencjonalne kwasy tłuszczowe
  • erinacyny
  • hericenony

Dlaczego nasz ekstrakt?

  • Skoncentrowany ekstrakt 10:1 - 10 razy silniejszy od zmielonego grzyba
  • W 100% naturalny - brak zbędnych dodatków oraz wypełniaczy
  • Smak - słodkawy ziemisty smak, który jest przyjemny dla podniebienia
  • Rozpuszczalność - zmielony na drobny pyłek, dzięki czemu doskonale się rozpuszcza
  • Opakowanie - wygodne opakowania papierowe lub elegancki słoik, które możesz wszędzie ze sobą zabrać

Jak stosować ?

Spożywać jedną porcję 500 mg (1 miarka) trzy razy dziennie. Suplement diety najlepiej wymieszać z kawą, herbatą, koktajlem itp. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (3 miarki).

Możesz zmieszać z:

  • z gorącą wodą
  • kawą
  • herbatą lub gorącym kakao
  • koktajlem lub szejkiem
  • wypiekami
  • wytrawnie z potrawą lub sałatką


FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Skąd pochodzą grzyby?
Nasze grzyby pochodzą z hodowli mieszczących się w górskich rejonach Chińskiej prowincji Fujian, gdzie uprawiane są tradycyjnymi metodami od setek lat.

Hodowane są na naturalnym drewnie, na którym występują dziko w naturze. Wykosztujemy wyłącznie owocniki grzybów, bez żadnych dodatków i zbędnych wypełniaczy.

Wszystkie grzyby przechodzą badania obecności metali ciężkich, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz najważniejszych parametrów mikrobiologicznych w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności.

Jak najlepiej rozpuścić grzyby?

W przypadku trudności z rozpuszczeniem grzybów zalecamy dodanie ekstraktu na spód filiżanki, a następnie stopniowe dolewanie kawy/herbaty cały czas mieszając. Do rozpuszczenia grzybów można również użyć ręcznego spieniacza do mleka.

Co oznacza ekstrakt 10:1?

10:1, czyli DER (ang. Drug Extract Ratio) – jest to wskaźnik ilości surowca do ilości otrzymanego ekstraktu.
Do uzyskania 1 kg ekstraktu używamy 10 kg suszonych grzybów. Ma to na celu skoncentrowanie substancji aktywnych w produkcie oraz ułatwienie spożycia efektywnej porcji dziennej.
Jedna miarka (500 mg) odpowiada 5 g suszonych grzybów.

Czy mogę przyjmować równocześnie Brain Tech i Lion’s mane ?

Jeśli łączymy ze sobą oba preparaty, dobrze jest ograniczyć spożywanie Brain Tech’a do 4/5 dniu w tygodniu z przerwą w pozostałe dni.

Lion’s mane można w tym czasie przyjmować codziennie.

Czy mogę łączyć inne grzyby w jednym napoju ?

Nie ma przeciwwskazań do łącznie innych gatunków grzybów ze sobą w jednej kawie lub herbacie.

Z jakiej części grzyba został przygotowany ekstrakt?

Używamy wyłącznie owocników grzyba. Wynika to z chęci uzyskania czystego grzybowego ekstraktu. Mając do czynienia z suplementami na bazie grzybni, niestety może okazać się, że nawet 60-70% takiego ekstraktu zamiast grzybem będzie skrobią nieposiadającą przypisywanych grzybom efektów prozdrowotnych. Wynika to z braku możliwości oddzielenia grzybni od pożywki, na której wzrastała. Po kolonizacji przez grzyba pożywki, całość surowca zostaje zmielona i poddana procesom ekstrakcyjnym. Jest to tani i szybki sposób uprawy grzybów bez konieczności doprowadzania ich do etapu owocowania.

Ile polisacharydów zawiera ekstrakt?

Nasze ekstrakty grzybowe nie posiadają standaryzacji na konkretną ilość polisacharydów, ponieważ nie jest ona wyznacznikiem jakość ekstraktu.

W skład produktów na bazie grzybów wchodzi wiele rodzajów polisacharydów (wielocukrów), takich jak chityna, alfa glukany lub beta glukany.

Alfa glukany stanowią związki nieposiadające właściwości przypisywanych grzybom. Zwykle pochodzące z pożywki skrobiowej, na której wyrasta grzyb. Mamy z nimi do czynienia w wypadku produktów na bazie grzybni (mycelium) lub biomasy grzybowej będącej mieszanką grzybni i owocników.

Substancje o działaniu aktywnym to również polisacharydy natomiast o innej konfiguracji - są to Beta-D-glukany 1-3 i 1-6. Znajdują się one w owocnikach grzybów.

Jak wygląda proces ekstrakcji grzybów?

Suche owocniki grzybów są mielona na drobny pył, po czym ekstrahowane są za pomocą gorącej wody oraz alkoholu.

Woda rozpuszcza ściany komórkowe grzybów zbudowane z chityny i wydobywa związki takie jak beta glukany (aktywne biologicznie polisacharydy w grzybach). Ponieważ nie posiadamy enzymu, który efektywnie byłby w stanie trawić chitynę - ekstrakcja gorącą wodą jest podstawą dla biodostępności preparatów grzybowych. Alkohol natomiast pozwala na ekstrakcję związków nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak triterpeny.

Po zagęszczeniu ekstraktu następuje proces suszenia metodą rozpyłową, pozostawiając finalny suchy ekstrakt. Suszenie rozpyłowe jest to optymalny proces odwadniania ekstraktów mokrych - ograniczający do minimum straty składników odżywczych.

Co odróżnia ekstrakt od zmielonego grzyba?
Ekstrakcja to optymalny sposób przetwarzania grzybów w celu wydobycia substancji aktywnych. Są one zamknięte są w ścianach komórkowych grzybów zbudowanych z chityny. Nie posiadamy enzymu, który byłby w stanie strawić chitynę i z tego powodu należy poddać grzyby procesom ekstrakcyjnym. Ekstrakcja sprawia, że surowiec jest w pełni przyswajalny przez nasz organizm.

Jaka jest najlepsza pora na przyjmowanie suplementów grzybowych?

Lion's mane i Cordyceps, jako grzyby wspomagające stan czujności i podnoszące poziom energii najlepiej przyjmować w pierwszej części dnia lub przed treningiem. Jeśli dodajesz grzyby do kawy, to warto ograniczyć jej spożycie do godziny 13:00-14:00. Zmniejszysz w ten sposób negatywny wpływ kofeiny na jakość snu. Dobrą alternatywą dla kawy jest picie grzybów w herbacie.

Reishi ze względu na właściwości tonizujące i wyciszające układ nerwowy warto przyjmować wieczorem, najlepiej z zieloną herbatą lub kakao.
W przypadku grzybów Chaga pora spożycia nie ma znaczenia.




Nowy
5903293767085

25 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Produkt dodany do listy
Product added to compare.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.