ZAMÓW TELEFONICZNIE: +48 536 231 764
Poniedziałek - Piątek w godzinach 10:00 do 15:00
Lion's Mane Soplówka Jeżowata 10:1 Mushroom Powder 100g
Solve LabsSoplówka Jeżowata Lion's Mane wpływa korzystanie na pracę mózgu poprawiając przy tym pamięć i koncentrację oraz redukuje stres. Swoim działaniem wpływa między innymi na układ nerwowy, funkcje poznawcze, odporność i poprawę wydolność organizmu.
Lion’s Mane – Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)
Soplówka Jeżowata jest grzybem jadalnym oraz medycznym używanym od wieków w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie. Swoim działaniem wpływa korzystanie na pracę mózgu poprawiając przy tym pamięć i koncentrację oraz redukuje stres. Swoim działaniem wpływa między innymi na układ nerwowy, funkcje poznawcze, odporność i poprawę wydolność organizmu.
Zaliczana jest do grupy „superfoods” oraz naturalnych substancji nootropowych. W ciągu ostatnich lat stwierdzono, że polisacharydy zawarte w grzybie mają właściwości immunomodulacyjne, neuroprotekcyjne oraz neuroregeneracyjne.
Grzybowa kawa
Dodatek grzybów medycznych do filiżanki codziennej kawy to świetny sposób na wzbogacenie tego pysznego napoju o dodatkowe minerały, antyoksydanty oraz potężne substancje aktywne. Soplówka doda Ci energii oraz wspomoże procesy mentalne, w tym skupienie i koncentrację. Grzyby doskonale komponują się z kawą i nie zmieniają jej smaku.
Poprawa funkcjonowania układu nerwowego
Komunikacja w obrębie układu nerwowego zachodzi pomiędzy końcówkami neuronów nazywanych aksonami. Aksony przewodzą impulsy elektryczne z jednego neuronu do drugiego. Aby proces ten przebiegał prawidłowo niezbędny, jest odpowiedni poziom mieliny (substancji tłuszczowej otaczającej aksony).
Związki zawarte w Soplówce wpływają na zwiększenie czynnika NGF, który wspomaga proces mielinizacji i tym samym usprawnia komunikację neuronalną i pracę mózgu.
Lion’s mane to pierwszy grzyb, który wykazuje właściwości wpływające na funkcje mentalne, w tym pamięć, uwagę oraz kreatywność. Buddyjscy mnisi od wieków przyrządzają herbatę z Soplówki przed medytacją w celu zwiększenia koncentracji.
W licznych badaniach dowiedziono, że Lions mane posiada właściwości wpływające na zwiększenie czynnika wzrostu nerwów – NGF.
NGF - jest to hormon odpowiedzialny za rozwój nowych oraz zachowanie zdrowia dojrzałych neuronów.
W badaniu z 2009 roku osoby starsze z lekkimi uszkodzeniami kognitywnymi, które przyjmowały ekstrakt z soplówki jeżowatej przez 16 tygodni wykazały znaczny wzrost funkcji poznawczych w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.*
*Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., & Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial.
Lion’s Mane dla sportowców
Jednym z efektów działania soplówki jest zdolność grzyba do zwiększenia poziomu energii bez uczucia rozdrażnienia, które często towarzyszy spożyciu substancji stymulujących.
Lion’s mane jest bogatym źródłem antyoksydantów, które wspierają zdrowie komórek. To między komórkami odbywa się transport energii, z tego względu ich odpowiednie funkcjonowanie ma istotny wpływ na jej optymalną produkcję.
Ponadto Lion’s mane wykazuje właściwości obniżające poziom kwasu mlekowego we krwi (odpowiedzialnego za tzw. „zakwasy”) i powodującego zmęczenie mięśni po intensywnym wysiłku.
Soplówka Jeżowata - bogate źródło składników odżywczych
Naukowcy z uniwersytetu w Weihenstephan w trakcie przeprowadzanych badań wykryli w nim aż 34 substancje aktywne, m.in.:
- aminokwasy (150% więcej niż w innych grzybach)
- witamina D3
- składniki mineralne (cynk, potas, żelazo, selen, fosfor, german, sód)
- polisacharydy
- polipeptydy
- esencjonalne kwasy tłuszczowe
- erinacyny
- hericenony
Dlaczego nasz ekstrakt?
- Skoncentrowany ekstrakt 10:1 - 10 razy silniejszy od zmielonego grzyba
- W 100% naturalny - brak zbędnych dodatków oraz wypełniaczy
- Smak - słodkawy ziemisty smak, który jest przyjemny dla podniebienia
- Rozpuszczalność - zmielony na drobny pyłek, dzięki czemu doskonale się rozpuszcza
- Opakowanie - wygodne opakowania papierowe lub elegancki słoik, które możesz wszędzie ze sobą zabrać
Jak stosować ?
Spożywać jedną porcję 500 mg (1 miarka) trzy razy dziennie. Suplement diety najlepiej wymieszać z kawą, herbatą, koktajlem itp. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (3 miarki).
Możesz zmieszać z:
- z gorącą wodą
- kawą
- herbatą lub gorącym kakao
- koktajlem lub szejkiem
- wypiekami
- wytrawnie z potrawą lub sałatką
FAQ - Najczęściej zadawane pytania
Skąd pochodzą grzyby?
Nasze grzyby pochodzą z hodowli mieszczących się w górskich rejonach Chińskiej prowincji Fujian, gdzie uprawiane są tradycyjnymi metodami od setek lat.
Hodowane są na naturalnym drewnie, na którym występują dziko w naturze. Wykosztujemy wyłącznie owocniki grzybów, bez żadnych dodatków i zbędnych wypełniaczy.
Wszystkie grzyby przechodzą badania obecności metali ciężkich, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz najważniejszych parametrów mikrobiologicznych w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności.
W przypadku trudności z rozpuszczeniem grzybów zalecamy dodanie ekstraktu na spód filiżanki, a następnie stopniowe dolewanie kawy/herbaty cały czas mieszając. Do rozpuszczenia grzybów można również użyć ręcznego spieniacza do mleka.
Co oznacza ekstrakt 10:1?10:1, czyli DER (ang. Drug Extract Ratio) – jest to wskaźnik ilości surowca do ilości otrzymanego ekstraktu.
Do uzyskania 1 kg ekstraktu używamy 10 kg suszonych grzybów. Ma to na celu skoncentrowanie substancji aktywnych w produkcie oraz ułatwienie spożycia efektywnej porcji dziennej.
Jedna miarka (500 mg) odpowiada 5 g suszonych grzybów.
Jeśli łączymy ze sobą oba preparaty, dobrze jest ograniczyć spożywanie Brain Tech’a do 4/5 dniu w tygodniu z przerwą w pozostałe dni.
Lion’s mane można w tym czasie przyjmować codziennie.
Nie ma przeciwwskazań do łącznie innych gatunków grzybów ze sobą w jednej kawie lub herbacie.
Z jakiej części grzyba został przygotowany ekstrakt?Używamy wyłącznie owocników grzyba. Wynika to z chęci uzyskania czystego grzybowego ekstraktu. Mając do czynienia z suplementami na bazie grzybni, niestety może okazać się, że nawet 60-70% takiego ekstraktu zamiast grzybem będzie skrobią nieposiadającą przypisywanych grzybom efektów prozdrowotnych. Wynika to z braku możliwości oddzielenia grzybni od pożywki, na której wzrastała. Po kolonizacji przez grzyba pożywki, całość surowca zostaje zmielona i poddana procesom ekstrakcyjnym. Jest to tani i szybki sposób uprawy grzybów bez konieczności doprowadzania ich do etapu owocowania.
Ile polisacharydów zawiera ekstrakt?Nasze ekstrakty grzybowe nie posiadają standaryzacji na konkretną ilość polisacharydów, ponieważ nie jest ona wyznacznikiem jakość ekstraktu.
W skład produktów na bazie grzybów wchodzi wiele rodzajów polisacharydów (wielocukrów), takich jak chityna, alfa glukany lub beta glukany.
Alfa glukany stanowią związki nieposiadające właściwości przypisywanych grzybom. Zwykle pochodzące z pożywki skrobiowej, na której wyrasta grzyb. Mamy z nimi do czynienia w wypadku produktów na bazie grzybni (mycelium) lub biomasy grzybowej będącej mieszanką grzybni i owocników.
Substancje o działaniu aktywnym to również polisacharydy natomiast o innej konfiguracji - są to Beta-D-glukany 1-3 i 1-6. Znajdują się one w owocnikach grzybów.
Jak wygląda proces ekstrakcji grzybów?Suche owocniki grzybów są mielona na drobny pył, po czym ekstrahowane są za pomocą gorącej wody oraz alkoholu.
Woda rozpuszcza ściany komórkowe grzybów zbudowane z chityny i wydobywa związki takie jak beta glukany (aktywne biologicznie polisacharydy w grzybach). Ponieważ nie posiadamy enzymu, który efektywnie byłby w stanie trawić chitynę - ekstrakcja gorącą wodą jest podstawą dla biodostępności preparatów grzybowych. Alkohol natomiast pozwala na ekstrakcję związków nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak triterpeny.
Po zagęszczeniu ekstraktu następuje proces suszenia metodą rozpyłową, pozostawiając finalny suchy ekstrakt. Suszenie rozpyłowe jest to optymalny proces odwadniania ekstraktów mokrych - ograniczający do minimum straty składników odżywczych.
Co odróżnia ekstrakt od zmielonego grzyba?Lion's mane i Cordyceps, jako grzyby wspomagające stan czujności i podnoszące poziom energii najlepiej przyjmować w pierwszej części dnia lub przed treningiem. Jeśli dodajesz grzyby do kawy, to warto ograniczyć jej spożycie do godziny 13:00-14:00. Zmniejszysz w ten sposób negatywny wpływ kofeiny na jakość snu. Dobrą alternatywą dla kawy jest picie grzybów w herbacie.
Reishi ze względu na właściwości tonizujące i wyciszające układ nerwowy warto przyjmować wieczorem, najlepiej z zieloną herbatą lub kakao.
W przypadku grzybów Chaga pora spożycia nie ma znaczenia.