Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps
Essensey Omega 3-6-9 - 90 kaps

Omega 3-6-9 - 180 kaps

Essensey

Suplement diety ESSENSEY OMEGA 3-6-9 COMPLEX zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA I DHA należące do grupy omega-3 oraz kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-6 i omega-9. 

59,98 zł
Brutto

 

Omega 3-6-9 - 90 kaps

Suplement diety ESSENSEY OMEGA 3-6-9 COMPLEX zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA I DHA należące do grupy omega-3 oraz kwasy tłuszczowe należące do grupy omega-6 i omega-9.    

  • zawiera połączenie kwasów omega 3, omega 6 i omega 9 w 1 kapsułce
  • produkt zawiera dodatek witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym1 oraz sprzężonego kwasu linolowego (CLA) 
  • zródłem kwasów tłuszczowych są oleje roślinne: lniany i z ogórecznika lekarskiego oraz olej rybi                                                                                        

 

Suplement diety ESSENSEY zawiera witaminę E, która przyjmowana regularnie pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym

Skład

Porcja: 2 kaps.
Ilość porcji w opakowaniu: 45
Opakowanie: 90 kaps.
Masa netto: 73.80 g
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa
  na 2 kaps. % RWS*
Olej z ogórecznika lekarskiego 500 mg -
- w tym GLA 100 mg -
Olej lniany, w tym: 165 mg -
- ALA 82.5 mg -
Olej rybi, w tym: 150 mg -
- EPA 27 mg -
- DHA 18 mg -
CLA 45 mg -
Witamina E 6.72 mg 56%

Składniki: olej z ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.) [20 % GLA (kwasu gamma-linolowego)], otoczka kapsułki (żelatyna, substancja wiążąca - glicerol), olej słonecznikowy, olej lniany (Linum usitatissimum) [50 % ALA (kwasu alfa-linolenowego)], olej rybi [18 % EPA (kwasu eikozapentaenowego), 12 % DHA (kwasu dokozaheksaenowego)], CLA (sprzężony kwas linolowy), witamina E (D-alfa-tokoferol).

Produkt może zawierać: mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.

  • Witamina E

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym1 Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która może chronić wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega 3 i 6) w błonie komórkowej przed utlenianiem. W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z wodoronadtlenkiem lipidów, zatrzymuje się reakcję łańcuchową wytwarzania rodników peroksylowych i zapobiega dalszemu utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w błonie

  • Olej z ogórecznika lekarskiego

Olej z nasion ogórecznika lekarskiego charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu gamma-linolenowego, który należy do grupy omega-6. Popularność zyskał już w pierwszym wieku naszej ery. Ogórecznik lekarski uznawany jest za roślinę wspomagającą mobilność i elastyczność stawów.

  • Olej rybi

Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Głównym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim ,,tłuste” ryby morskie (oraz oleje z nich wytwarzane) np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także owoce morza. Do najbardziej znanych kwasów omega-3 należy kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA.

  • Olej lniany

Jest bogatym zródłem kwasu α-linolenowego (ALA), który należy do grupy omega-3. W porównaniu do innych olejów dostępnych na rynku olej lniany charakteryzuje się największą zawartością kwasów omega-3 oraz bardzo wysoką zawartością kwasów nienasyconych w odniesieniu do pozostałych składników.

Sposób użycia

Przyjmować 2 kapsułki dziennie, popijając odpowiednią ilością płynu, najlepiej w trakcie lub bezpośrednio po posiłku.

Bibliografia: 

1.  Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

2. Lee, GY; Han, SN Rola witaminy E w odporności. Składniki odżywcze 2018 , 10 , 1614. https://doi.org/10.3390/nu10111614

3. Majid Asadi-Samani, Mahmoud Bahmani, Mahmoud Rafieian-Kopaei, The chemical composition, botanical characteristic and biological activities of Borago officinalis: a review, Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, Volume 7, Supplement 1, 2014, Pages S22-S28.

4. Anwarul Hassan Gilani, Samra Bashir, Arif-ullah Khan, Pharmacological basis for the use of Borago officinalis in gastrointestinal, respiratory and cardiovascular disorders, Journal of Ethnopharmacology, Volume 114, Issue 3, 2007, Pages 393-399.

5. Lista PENDING opublikowana na podstawie Rozporządzenia Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiającego wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

6.Sicińska, Paulina, et al. "Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach." Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 69 (2015).

7. Balasinska, B., Michał Jank, and Gustaw Kulasek. "Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt." Życie weterynaryjne 85.09 (2010).

8. Kaniewski, Ryszard, Janusz Jankowiak, and J. Zajączek. "Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno." Post Fitoter 3 (2019): 204-7.

92 Przedmioty
Nowy
5902114044121

25 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Produkt dodany do listy
Product added to compare.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.